Kukaan ei kerro, kuinka töihin tulisi pukeutua

Yleisesti ajatellaan, että työpukeutuminen tulisi jotenkin vain osata. Jos ja kun sopivien vaatteiden tunnistaminen ja yhdisteleminen onkin työlästä, asiaa helposti vähätellään ja se jätetään vähälle huomiolle. Miksi me sitten olemme usein pihalla työpukeutumisen suhteen?

Suomi on loppujen lopuksi ollut aika vähän aikaa vauras hyvinvointimaa. Vielä isovanhempiemme sukupolvelle vaatteiden tuli olla ennen kaikkea käytännöllisiä. Riitti että vaate oli lämmin, ehjä ja mieluusti puhdas. Oikea koko saati vaatteen malli olivat toissijaisia asioita.

Kukaan ei kerro, kuinka töihin tulisi tarkalleen ottaen pukeutua.

Ei ole ihme, että pukeutumisen kulttuuri on meillä sattumanvaraista, kun pukeutumisen perinteitä ei laajassa mielessä ole ollut eikä niihin ole myöhemminkään satsattu. Sopivasta pukeutumisesta ei työpaikoilla juuri keskustella, koska pelätään ihmisten reaktioita. Pukeutuminen on mielestämme aina jotenkin yksityisasia.

Ei siis koeta, että esimiehillä olisi oikeutta huomauttaa alaisilleen, mikäli näiden pukeutuminen ei sovi työntekijän asemaan ja työnantajan imagoon. Esimiehillä ei tähän ole yleensä haluakaan, koska työpaikoilla harvoin on selvää ohjeistusta toivottuun pukeutumiseen. Useimmilla työpaikoilla on kuitenkin jonkinlainen ääneen lausumaton pukeutumiskoodi. Tämän tunnistaa siitä, että kaikki tunnistavat väärällä tavalla – ali tai yli – pukeutuneen ihmisen. Vaikka koodi on, aivan kaikkien sosiaalinen silmä ei kuitenkaan aina riitä tämän hiljaisen koodin tulkintaan, ja se voi johtaa kiusallisiin tilanteisiin. Olisi reilumpaa kertoa esimerkiksi uudelle työntekijälle, millaista pukeutumista häneltä odotetaan – jos sillä on kyseisessä organisaatiossa väliä.

Helpompaa olisi, jos asiasta puhuttaisiin enemmän. Ihmiset ovat organisaation paras käyntikortti ulospäin, ja ulottamalla työpaikan yhdessä sovitut arvot ja kulttuurin myös pukeutumiseen saataisiin käyttöön tehokas viestintäkanava.

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.