Pukeutuminen on aina viestintää

Pukeutuminen on ensimmäinen asia, jonka muut ihmiset sinusta näkevät. Me viestimme pukeutumisellamme aina, vaikka se ei olisi harkittua. Vaatteita tarvitaan tietysti säältä ja katseilta suojautumiseen, mutta jos kyse olisi vain siitä, meillähän voisi kaikilla olla yhtä hyvin samat vaatteet. Valitsemme tietyt vaatteet viestiäksemme muille ketä olemme omasta mielestämme ja millaisia arvomme ovat.

Elokuvissa usein kuvataan henkilöhahmon sisäistä muutosta muuttamalla tämän tyyli ja vaatteet. Kun henkilöhahmo saa ylennyksen työelämässä, muuttuvat tämän vaatteet usein rennoista virallisemmiksi tai näyttävimmiksi. Kun henkilö oivaltaa itsestään jotakin tai tekee elämänmuutoksen, sitä kuvataan yleensä myös vaatteiden avulla.

Vaatteista päätämme itse. Mitä kaikkea vaatteesi kertovat sinusta?

Millaisena haluat muiden sinut näkevän?

Jos pukeudut tavanomaisesti ja huomaamattomasti, on riski, että sellaisena sinua pidetään. Jos alipukeudut suhteessa työasemaasi voi vaikutelma olla, ettet joko ota työtäsi kovin vakavasti tai ettet ehkä usko itseesi. Harvempi pohtii tietoisesti työkavereiden vaatteita, mutta kyllä ne vaikuttavat käsitykseemme heistä.

Kannattaa pyrkiä siihen, että uratavoitteesi ja ulkoinen olemuksesi töissä olisivat mahdollisimman hyvin linjassa, sillä silloin pukeutuminen tukee uratavoitteitasi.

Visuaalinen viestintä on myös erittäin tehokasta: Maukka Perusjätkä lauloi vuonna 1980 “Vaatteet on mun aatteet”. Vaatteiden kautta viestimistä on helppo hallita: vaikutelman muuttaminen vaatii vain erilaiset vaatteet.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.