Työpukeutumisen on tarkoitus vakuuttaa

Työpukeutumisen tarkoitus poikkeaa perustavalla tavalla vapaa-ajan pukeutumisesta. Työssä käytettävien vaatteiden ensisijainen tarkoitus on vakuuttaa muut työssä kohtaamasi ihmiset – esimiehesi, kollegasi, yhetistyökumppanisi, asiakaasi, alaisesi – asenteestasi ja ennen kaikkea ammattitaidostasi. Kysymys ei ole samalla tavalla hyvästä ulkonäöstä kuin vapaa-ajan pukeutumisessa.

Kaiken pukeutumisen tarkoitus on viestiä arvoja. Työroolissa pukeutumisella viestitään työpaikan arvoja kuin omia, ammattitaitoon ja omaan rooliin liittyviä arvoja. Oma itseä ei tietenkään tarvitse kadottaa, mutta persoonallisuutta tulee näyttää työhön sopivalla tavalla.

Työpukeutumisen tarkoitus on viestiä niitä asioita ja arvoja, joilla on työn kannalta merkitystä.

Osoittaa huonoa tilannetajua, jos ei pysty erottamaan yksityiselämäänsä kuuluvia asioita työroolista. Korkea virkanainen voi olla vapaa-ajallaan intohimoinen surffaaja, mutta olisi vähintääkin kummallista, jos hän pukeutuisi työssään harrastuksensa ehdoilla. Kiinteistönvälittäjä saattaa käyttää kaiken vapaa-aikansa puutarhanhoitoon, mutta selvää on, ettei asiakkaita tavata kumppareissa ja kynnenaluset mullassa.

Varsinkin nuorilla, työuraansa aloittelevilla naisilla on vaikeuksia erottaa työminää ja vapaa-ajan minää. Opiskellessa tätä erottelua ei tarvinnut tehdä, mutta työelämässä kyllä. Jos on vakavissaan työn suhteen, se tulee myös näyttää. Jos todella ei voi elää muissa kuin vapaa-ajan vaatteissa, se kannattaa ottaa huomioon uraa valitessa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.