Miltä näyttää pankkiiri?

Miltä näyttää sähköinsinööri, eläinlääkäri, vakuutusvirkailija, kielitieteilijä tai pelikoodari? Entä miltä korkea virkamies, alakoulun opettaja, kiinteistönvälittäjä, liikejuristi tai aikakausilehden toimittaja? Vaikka ei koskaan olisi tavannut tietyn ammatin edustajaa, meillä kaikilla on jonkilainen mielikuva siitä, miltä minkäkin ammatin edustaja näyttää. Oikein tai väärin, nämä mielikuvat ovat se tausta, jota vasten todellisia ihmisiä arvioidaan.

Perinteisten mielikuvien orjallinen noudattaminen ei silti ole tarpeen, mutta niistä on hyvä olla tietoinen. Kun ottaa huomioon mitä muut saatavat odottaa, välttää pahimmat ylilyönnit tai häiritsevimmät rimanalitukset.

Odotuksiin vastaaminen synnyttää luottamusta.

Työpukeutuminen on onnistuneinta silloin, kun työssä kohtaamasi uudet ihmiset – esimerkiksi yhteistyökumppanit tai asiakkaat – voisivat tunnistaa sinut ennen kuin esittelet itsesi. Odotuksiin vastaaminen on hyvä saavutus, odotusten hienoinen ylittäminen erinomainen onnistuminen. Omaan työrooliin nähden aivan liian näyttävää tai silmiinpistävää pukeutumista kannattaa välttää. Näin on etenkin uusia ihmisiä tavatessa, sillä silloin ensivaikutelma on epätasapainoinen ja huomio kiinnittyy vääriin asioihin.

Oman työroolin hahmottaminen voi tuntua hankalalta, jos asiaa ei ole aiemmin pohtinut. Tunnet kuitenkin todennäköisesti muita saman ammatin edustajia. Kuka heistä vastaa työpukeutumisellaan parhaiten omaa käsitystäsi ammattisi edustajasta?

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.