Voiko Linnan juhlissa onnistua?

Itsenäisyyspäivän vastaanoton, tuttavallisemmin Linnan juhlien, juhlapukeutumisen kritisointi on Suomessa kansanhuvia. Sama asu voi olla yhden mielestä sähkönsininen joulukuusi ja toisen mielestä upea avantgardistinen juhla-asu. Arvioinneissa menevät iloisesti sekaisin avosteltavan henkilön miellyttävyys ja suosio sekä arvokkaan juhlan pukukoodi. Suosikkijulkkis saattaa kuitenkin pukeutua tökerösti Linnaan, ja joku aivan uppo-outo saattaa olla viimeisen päälle upea. Linnan juhlat ovat valtava mediatapahtuma, joten monelle poliitikolle tai taiteilijalle on uran kannalta erittäin tärkeää herättää mahdollisimman paljon huomiota Linnan juhlissa – vaikka sitten pukukoodin kustannuksella. Se on ymmärrettävää, joskaan ei aivan kohteliasta. Kuinka sitten onnistua pukeuduttaessa Linnan juhliin (tai muihin juhlapuku -koodin tilaisuuksiin)?

Kuinka parhaiten osoitat arvostusta juhlaa ja sen järjestäjiä kohtaan pukeutumisen kautta?

Pukeuduttaessa jonkun muun järjestämiin juhliin kaikkein kohteliainta on noudattaa järjestäjän ohjeita mahdollisimman tarkasti. Tämä koskee alleviivatusti pukeutumista. Urapukeutuja ei olisi urapukeutuja, jos ei myös Linnan juhlien pukeutumisen periaatteita voisi purkaa osiin, analysoida ja löytää onnistumisen kannalta ratkaisevat periaatteet. Ryhdytään siis hommiin. Kuten aina, pukeutuminen on tavoitehakuista viestintää.

  1. Roolisi juhlassa – Oletko emäntä, juhlinnan kohde vai vieras? Emännällä on etuoikeus pukeutua näyttävästi, jos niin haluaa. Jos juhlat ovat jonkun ihmisen juhlat (karonkka, syntymäpäivät, häät), vieraiden on syytä välttää kaiken huomion keräämistä itseensä. Kysy siis itseltäsi, onko aiheellista hakea vai välttää huomiota? Onko kohteliasta sekoittua joukkoon vai tulla huomatuksi? Kuten aina, mieti, miten haluat tulla muistetuksi? Nainen voi näyttää juhla-asussa enemmän ihoa kuin arkena, mutta on silti oltava tarkkana, kuinka paljon itsestään näyttää. Melkein joka vuosi jonkun epäonnisen naisihmisen asu on jäänyt Linnan juhlista mieleen vääristä syistä. Liian syvät kaula-aukot, kankaan läpi paistavat nännit, liian tiukka, räikeä tai kiusallisen vartalonmyötäinen puku taikka liian ylös kiipeävä halkio saavat paitsi vääränlaista huomiota myös tekevät kantajansa olon tuskaiseksi.
  2. Tunne pukukoodi – Linnan juhlien pukukoodi on selkeä, ja ohjeet löytyvät helposti verkosta. Linnan juhlia arvokkaampaa juhlaa ei pukeutumismielessä ole olemassa. On hyvin epäkohteliasta tulla väärin pukeutuneena juhliin, joiden pukukoodi on mainittu kutsussa. Linnan juhlissa koodi on juhlapuku/tumma puku eli miehellä frakki tai tumma puku. Naisella tämän koodin asu on aina pitkä, hyvin juhlava iltapuku. Mies ei missään tapauksessa saisi tulla smokki päällä frakkijuhliin (kuten mm. Kimi Räikkönen, Mika Häkkinen ja Jari Litmanen tämän vuoden Linnan juhlissa).  Koodia voi rikkoa hyvällä maulla, mutta hyvää makua voi osoittaa vain jos tuntee pukukoodin.

Ei se sen vaikeampaa ole. Hyviä esimerkkejä löytyy Linnan julkkiksistakin. Kuvien kaikki naiset ovat onnistuneet, ja miehistä vain yhdellä on (täysin) väärä asu.

Kuvat oikealta vasemmalle: Räikköset Ari Lahti/AOP, Saana Kemppainen ja Iivo Niskanen MTV, Koivut Timo Korhonen/Ari Lahti (Seiska) ja Elina Knihtilä & Tommi Korpela MeNaiset.

 

Vastaa