Pukukoodien tunnistaminen

Urapukeutuja-metodin kohta II: Pukukoodien tunnistaminen

Jotta työpukeutuminen kunkin kohdalla asettuu oikeisiin puitteisiin, pitää määritellä työympäristön pukukoodi.  

Tämä onnistuu analysoimalla nykyinen työympäristösi tai se, jonne olet hakeutumassa: 

  1. Ala jolla toimit nyt / ala jonne olet hakeutumassa
  2. Yrityksen oma kulttuuri/pukeutumiskulttuuri
  3. Oma nykyinen asemasi tai työtehtävä, johon nyt pyrit
  4. Seuraavaksi tavoittelemasi asema  

Alat eroavat toisistaan, mutta niin eroavat työympäristötkin. Samalla alalla voi olla hyvinkin erilaisia työpaikkoja. Yksi on konservatiivinen, toinen voi olla epäsiistiyteen asti rento. Koodin määrittelyn ensimmäinen asia on tunnistaa alalla toimiviin ihmisiin kohdistuvat yleiset tai normaalit odotukset ammattimaista pukeutumista kohtaan. Pyri määrittelemään yleisfiilis – Onko se konservatiivinen mutta rento/jäykkä? Onko kyseessä luova mutta akateeminen ala?

Minkä näköisen ihmisen itse odotat kohtaavasi, kun menet tämän alan toimipisteeseen? Miten sinut itsesi vakuutetaan?  

Seuraavaksi tutki työympäristön oma kulttuuri. Poikkeaako se yleisistä odotuksista? Oman pukeutumisesi tulisi sopia molempiin, sekä yleiseen mielikuvaan että yrityksen sisäiseen kulttuuriin. Mitä enemmän tapaat työssäsi muiden oman työpaikkasi ulkopuolisia ihmisiä, sitä herkempi tulee olla ulkoisetn odotusten suhteen.  

Seuraavaksi määrittele oma pukukoodisi. Pukeutuminen kuvastaa voimakkaasti asemaasi työpaikan hierarkiassa, tai ainakin sen kuuluisi kuvastaa sitä. On virhe poiketa silmiinpistävästi työpaikan pukeutumiskulttuurista, koska poikkeamaan kiinnitetään aina huomiota. Pidä aina mielessä seuraavaksi tavoittelemasi asema – jos näytät jo nyt sopivan ylempään rooliin, muidenkin on helpompi mieltää sinut siihen. 

p.s. Eri pukukoodit eli Virka, Luova, Asiantuntija, Konsultti ja Johto puretaan yksi kerrallaan uusissa postauksissa.

 

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.