Mustaa ja valkoista – Viihde-eliitin naisten vastarintaliike

Vuoden 2018 huomiotaherättävimmät pukeutumistapahtumat eivät ole olleet eri metropolien muotiviikoilla, vaan elokuvamaailman Golden Globe -palkintogaalassa 8. tammikuuta ja musiikkimaailman Grammy Awards -gaalassa lähes kolme viikkoa myöhemmin 28. tammikuuta. Juhliin johtava punainen matto ja sen vieressä päivystävä media ovat etenkin naisten juhlapukeutumisen näyteikkuna. Suunnittelijat kilpailevat, jotta saisivat suosituimmat julkkikset pukeutumaan vaatteisiinsa, ja suuri osa huomiosta kohdistuukin näissä palkintogaaloissa juuri punaiselle matolle.

Ei kuitenkaan tänä vuonna. Pukeutuminen on aina tavoitehakuista viestintää, mutta harvemmin on näissä gaaloissa nähty niin voimakkaita kannanottoja vaatteiden kautta. Voimakkaan kannatuksen saanut #meetoo -kampanja sai kasvoikseen Yhdysvaltojen viihdemaailman vaikutusvaltaisimpia naisia Golden Globes -gaalassa, etunenässä kaikkien rakastama Oprah Winfrey. Grammy-gaalassa taas naiset pukeutuivat valkoiseen ja kantoivat valkoisia ruusuja ottaakseen kantaa paitsi #metoo -liikkeen puolesta, myös osoittaakseen solidaarisuutta kaikkia alistettuja ja hyväksikäytettyjä kohtaan sukupuolesta ja etnisyydestä riippumatta.  Lue lisää Grammy-gaalasta Time-lehden jutusta täältä. Grammy-gaalassa huomion keskipisteeksi nousi laulaja Kesha, joka tunnetusti haastoi tuottajansa Lukasz “Dr. Luken” Gottwaldin oikeuteen mm. seksuaalisesta hyväksikäytöstä vuonna 2014. Lue lisää Rolling Stone lehden jutusta täältä. 

Yhtenäinen pukeutuminen on tehokas tapa osoittaa, mihin joukkoon kuuluu.

Me kaikki määrittelemme oman sosiaalisen ryhmämme pukeutumisellamme joka päivä. Suosimme tiettyjä merkkejä, koska niihin liittyvä mielikuva sopii omaan käsitykseen itsestämme. Univormuilla, kuten poliisin tai vaikkapa lentohenkilökunnan työasuilla, on tarkoitus viestiä roolista ja asemasta ja erottua muista. Ei siis ole ihme, että pukeutuminen valittiin tavaksi osoittaa mieltä – sillä siitähän sekä mustassa että valkoisessa pukeutumisessa oli kyse, rauhanomaisesta mielenosoituksesta.

Miksi väreiksi valittiin musta, ja miksi valkoinen? Väreillä on oma symboliikkansa. Musta on monitahoinen väri: länsimaissa se on niin surun, vakavuuden kuin eleganssin väri. #Meetoo-kanpanjan sivuilla mainitaan, että se valittiin myös demokraattisuutensa tähden. Kaikilla kun on jotakin mustaa. Valkoiseen väriin liittyvät mielleyhtymät vaativat enemmän avaamista. Tärkeimpänä lienee, että valkoinen oli naisten äänioikeuden puolesta vain sata vuotta sitten taistelleiden suffragettien käyttämä väri (liilan ja vihreän ohella). Valkoinen kuvaa myös toivoa, rauhaa ja sympatiaa. Lue lisää The New York Timesin jutusta täältä.

Entäs sitten rva Mealnia Trump miehensä ensimmäisessä valtakunnan tila -puheen yleisössä heti Grammy-palkintojen jälkeen 30.1.2018? Oli Melanian tarkoitus mikä tahansa, ainakaan vahinko kokonaan valkoinen housupuku yleensä värikkäissä mekoissa nähdyn Melanian yllä ei ollut.

Pääkuva yllä – Oprah Winfery: Paul Dronkwater/NBC ja Kesha: Kevin Winter/Getty Images . Alla -Musta kuva: Frazer Harrison/Getty Images, Valkoinen kuva: Kevin Winter/Getty Images ja suffragettikuva: Getty Images. Melania Trump: Barcroft.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.