Univormujen luominen

Urapukeutuja-metodin kohta III: Univormut

Univormu ei tarkoita, että sinulla olisi oikea univormu tai vain yksi ainoa asu. Univormun tarkoitus on, ettei työpukeutumisen pyörää tarvitsisi keksiä joka arkiaamu uudestaan. Univormuajattelun kautta pääsee nopeasti ja tehokkaasti hyvään lopputulokseen, kun oman työn todelliset tilanteet, omat mieltymykset ja tarpeet sovittaa yhteen. Univormu syntyy lopulta yllättävän suppeasta kokoelmasta huolella valittuja ja toisiinsa yhteensopivia vaatteita ja asusteita.

Vähemmällä enemmän. Tosiasiassa tarvitset vain parhaat vaatteet.

Ajattele miesten työpukeutumista. Asiantuntijatyössä virallisempaan tilanteeseen laitetaan puku (solmiolla tai ilman), rennompaan irtotakki tai neule ja -housut. Nämä ovat tilannekohtaisia univormuja, ja kaikille saman työpaikan miehille yhteisiä. Meillä naisilla on enemmän valinnanvaraa, mikä tarkoittaa myös laajempaa epävarmuutta siitä, mikä on missäkin tilanteessa oikea pukeutumisen tapa ja taso.

Ratkaisu on itse luoda itselleen univormu. Ja näin se käy:

  • Millaisiin tilanteisiin tarvitset vaatteita? -> Määrittele vähintään kaksi itsellesi normaalia, toisistaan poikkevaa työtilannetta. Esimerkiksi 1) Normaali toimistopäivä ilman tapaamisia ja 2) Asiakastapaaminen / korkean tason tilaisuus.
  • Millaisia vaatteita suosit, missä viihdyt? -> Oletko housuihminen? Pidätkö korkokengistä? Jne.
  • Millaisiin toistuviin tilanteisiin sinun on tällä hetkellä vaikea pukeutua / sinulla ei ole sopivia vaatteita? -> Tämä on tärkeää, sillä yleensä meillä on vaatetuksen katvealueita. Ja usein ne liittyvät virallisempiin tilanteisiin, joihin ei syystä tai toisesta tule ostettua mitään.

Jos kaipaat konkreettisempaa kuvausta univormuajattelun käytännön soveltamisesta, ystäväni Eveliina avaa univormuajattelua erittäin onnistuneesti blogissaan. Tästä aiheesta luvassa täälläkin myöhemmin lisää postauksia.

 

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.